Actueel

Belasting invullen: leuker kunnen we het niet maken, maar hulp is er ook nu!

De belastingaangiftes staan weer voor de deur. Veel mensen denken daar liever niet aan. Die papieren invullen kan ingewikkeld zijn. Hoe weet je of je alles goed invult? Hoe zorg je ervoor dat je niet onnodig moet bijbetalen? En misschien laat je wel kansen liggen om geld terug te krijgen! De medewerkers van MEE & de Wering zijn er nog steeds om met je mee te kijken.

cartoon van man zuchtend achter stapel papieren

Goed invullen is belangrijk.

Jenny Tuijtel, sociaal-juridisch dienstverlener bij MEE & de Wering, maakt vaak mee dat mensen vragen hebben over belastingen. Logisch, want al die formulieren zijn erg ingewikkeld. En als het mis gaat met belastingen, kan dat vervelende gevolgen hebben. Jenny noemt een voorbeeld: “Sommige mensen hebben twee inkomens, bijvoorbeeld twee banen, of werk naast een uitkering. Dan moet je de loonheffingskorting alleen op het hoogste inkomen laten toepassen. Dat klinkt moeilijk, maar is gemakkelijk te regelen. Ik zie vaak dat deze korting toch twee keer wordt gebruikt. Mensen moeten dan bij de aangifte Inkomstenbelasting bijbetalen. Dat kan een flinke tegenvaller zijn.” Het kan ook meevallen: “Als je veel ziektekosten hebt die niet door de verzekering worden vergoed, kun je misschien geld terugkrijgen. Zonde om die kans te laten liggen!” 

Voorkom problemen

Als je inkomen niet zo hoog is, kun je recht hebben op toeslagen van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld toeslag voor je zorgverzekering of huurtoeslag als bijdrage voor de huur. Deze toeslagen moet je de eerste keer zelf aanvragen bij de Belastingdienst. Daarna lopen ze meestal automatisch door. Maar kloppen de bedragen nog wel? Jenny waarschuwt: “In december hoor je van de Belastingdienst wat je toeslagen voor het nieuwe jaar zijn. Voor die ‘voorschotbeschikking’ kijken ze naar het inkomen van twee jaar geleden. Maar soms is er inmiddels iets veranderd. Bijvoorbeeld als je inkomen omhoog of juist omlaag is gegaan. Of als je gaat scheiden, of als er iemand bij je komt wonen. Dat moet je vaak zélf doorgeven aan de Belastingdienst. Krijg je teveel toeslag, dan moet je later terugbetalen. Dat is soms veel geld. Als je te weinig hebt gekregen, dan kan de Belastingdienst achteraf nog bijbetalen. Maar daar moet je soms wel zelf om vragen.”Jenny drukt daarom iedereen op het hart om in de gaten te houden of veranderingen gevolgen hebben voor de Belasting. “Als je niet zeker weet, dan kun je beter een professional laten meekijken. Dat is ons vak.”

Hulp van MEE & de Wering: ook in coronatijd!

Kun jij hulp kunnen gebruiken bij je (belasting)formulieren? Heb je vragen over inkomen, uitkering of toeslagen? Heb je een probleem met je verhuurder of vragen over studiefinanciering? Met deze en veel andere vragen over wetten en regels kun je terecht bij de sociaal-juridisch dienstverleners van MEE & de Wering. Deze hulp is gratis voor mensen die het nodig hebben. Ook nu het vanwege corona lastig is om naar het wijkcentrum of naar ons kantoor te komen, kun je hulp krijgen. Telefonisch of via beeldbellen: er is altijd een oplossing. Blijf dus niet zitten met je vragen! MEE & de Wering is elke dag bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur via 088 – 00 75 000.